Wat is een outplacementtraject?

Een veranderende vraag, behoefte of ontwikkeling binnen een organisatie kan tot resultaat hebben dat er gedwongen afscheid moet worden genomen van één of meerdere werknemers. In een dergelijke situatie kan een werkgever ervoor kiezen de werknemer een outplacementtraject aan te bieden. Maar wat houdt zo’n traject precies in? Welke plichten en taken hebben de partijen te maken, en is het mogelijk om sommige ervan uit handen te geven? In deze blog vertellen we je alles over outplacementtrajecten.

Een outplacementtraject uitgelegd

Outplacement is een begeleidingsprogramma dat wordt aangeboden aan werknemers die hun baan verliezen om verschillende redenen, zoals herstructureringen, bedrijfssluitingen, veranderingen in de bedrijfsvoering, of in goed overleg. Het hoofddoel is om deze werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe baan en hen te ondersteunen bij de emotionele en praktische uitdagingen bij het vinden van een nieuwe baan. Meestal wordt er een specifieke tijdslijn vastgesteld voor een outplacementtraject. In veel gevallen is outplacement opgenomen in het sociaal plan bij een reorganisatie of in een vaststellingsovereenkomst.

Outplacement onderdelen

Het begeleidingsprogramma kent een aantal onderdelen om de medewerker te ondersteunen in het vinden van een nieuwe baan.

Oriëntatie:
Het traject begint met een grondige analyse van de werknemer, waarbij carrièredoelen, vaardigheden en sterke punten worden geïdentificeerd.

Loopbaanadvies:
Op basis van de evaluatie wordt persoonlijk loopbaanadvies gegeven, waarbij de werknemer geholpen wordt bij het opstellen van een realistisch carrièreplan.

Emotionele Begeleiding:
Outplacement biedt psychologische ondersteuning om werknemers te helpen omgaan met de emoties en stress die vaak gepaard gaan met ontslag.

Sollicitatieondersteuning:
Dit omvat het verbeteren van het cv, sollicitatiebrief schrijven, interviewtraining en job search strategieën. 

Netwerken:
Werken aan professionele netwerken en toegang tot vacatures zijn integrale onderdelen van outplacement.

Wat een outplacementtraject jou oplevert

Een outplacementtraject biedt in de meeste gevallen voor zowel de werknemer als de werkgever diverse voordelen.

Voor de werknemer

Een outplacementtraject biedt de werknemer een gestructureerde aanpak voor het vinden van een nieuwe baan, waarbij de focus ligt op het stellen van persoonlijke en haalbare doelen. Met als resultaat verbeterde loopbaankansen en een soepele overgang naar een nieuwe functie.

Voor de werkgever

In de praktijk leidt outplacement vaak tot een positieve afsluiting van de relatie tussen werkgever en werknemer, vooral wanneer het resultaat een nieuwe baan is. Het zorgvuldig afronden van het ontslagproces kan bijdragen aan de reputatie van het bedrijf in het kader van goed werkgeverschap. Dit resulteert in het behoud van positieve relaties met voormalig werknemers.

Jouw plichten als werknemer en werkgever

Er zijn verschillende partijen betrokken bij het outplacementtraject. Deze hebben allemaal hun eigen taken en plichten te vervullen.

Werknemers:

  • Actieve deelname aan het outplacementprogramma.
  • Openstaan voor coaching en feedback.
  • Actief deelnemen aan sollicitatie-inspanningen.

Werkgevers:

  • Het bieden van een budget voor het outplacementtraject.
  • Toegang bieden tot relevante middelen en netwerken.
  • Het respecteren van de vertrouwelijkheid en privacy van de werknemer.

Je outplacementtraject uitbesteden: waarom wel of niet?

De beslissing om outplacementdiensten al dan niet uit te besteden, hangt af van de middelen en expertise die beschikbaar zijn binnen de organisatie. Het uitbesteden kan voordelen bieden, zoals toegang tot gespecialiseerde coaches en een gestroomlijnde aanpak. Het kan echter ook duurder zijn dan intern beheerde programma's. Organisaties moeten zorgvuldig overwegen wat het beste past bij hun specifieke behoeften en budget.

In de kern biedt outplacement werknemers de steun en begeleiding die ze nodig hebben om een nieuwe weg in te slaan na ontslag, terwijl het werkgevers in staat stelt om op een positieve en verantwoordelijke manier met deze transitie om te gaan. Het is een win-winbenadering die de carrière van werknemers bevordert en bijdraagt aan de reputatie van werkgevers als menselijke en professionele organisatie.